در باب مکبر خاص روایتی یافت نشد اما عقلا کسانی که مثلا در مساجد و حرم های اهل بیت جهت ترتیب صفوف و تکبیر دادن نماز جماعت و اول وقت را فدا می کنند در ثواب 1- نماز جماعت و 2- ایثار در راه مومنین شریکند:
امام باقر (ع ) :المؤذن یغفر الله له مد بصره و مدصوته فی السماء و یصدقه کل رطب ویابس سمعه ، و له من کل یصلی معه فی مسجده سهم و له بکل من یصلی بصوته
خداوند مؤذن را به اندازه ای که چشمش می بیند و صدایش در آسمان می پیچد می آمرزد، هر خشک و تری که آواز او را می شنود او را تصدیق می کند، و از ثواب هر کس که با او در مسجد نماز گزارد سهمی نصیب او شود و به شمار هرکس که به بانگ او نماز بخواندحسنه ای برای اوست .
**** واجب شدن بهشت بر مؤذن ****
پیامبر (ص ) :من اذن فی مصر من أمصار المسلمین سنة وجبت له الجنة
هر کس در یکی از شهرهای مسلمانان یک سال اذان بگوید بهشت بر او واجب می شود.
پیامبر (ص ) :یحشر المؤذنون من امتی مع النبیین و الصدیقین و الشهداء
اذان گویان ، از امت من با پیامبران و راستگویان و شهیدان محشور می شوند.
****تأثیر هفت سال اذان گفتن ****
امام باقر (ع ) :من أذن سبع سنین محتسبا جاءیوم القیامة و لا ذنب له
هر کس هفت سال برای خدا اذان بگوید، روز رستاخیزبدون گناه وارد محشر می شود.
****دعا هنگام اذان ****
امام علی (ع ) :اغتنموا الدعاء عند اربع : عند قرائة القران و عند الاذان و عند نزول الغیث وعند التقاء الصفین للشهادة
در چهارزمان دعا را غنیمت شمارید: 1- هنگام قرائت قرآن . 2- هنگام اذان .3- هنگام نزول باران . 4- هنگام رو به رو شدن دو لشکر مؤمنین و کفاربرای جنگ .
یكی از مصادیق خدمت به دیگران و تعاون در كارهای خیر، همین تكبیر گویی است؛ به ویژه كه تكبیر گویی موجب سالم برگزار شدن نماز جماعت بسیاری از نمازگزاران می شود، و آنها را هماهنگ با امام جماعت می كند، و نماز جماعت هم كه خود فضیلتی بسیار دارد.
در خصوص موذن و ثواب اذان گفتن در روایات وارد شده "برای موذن به تعداد افرادی كه با شنیدن اذان به نماز می ایستند خداوند متعال ثواب و حسنه ای منظور می فرماید."(بحار الانوار، ج81، ص104 ـ میزان الحكمة، ج1، ص82)
البته لازم به ذكر است كه ثواب نماز جماعت از تكبیر گویی بالاتر است و در این هیچ شكی نیست؛ و تكبیر گویی، اگر چه به در بسیاری موارد لازم است، ولی معمولا واجب نیست، تا نوبت به این برسد كه واجب كفایی است یا خیر؟
بله اگر نبودن مكبر اخلال در نماز جماعت ایجاد كند، واجب كفائی است و ثوابش از نماز جماعت می تواند بیشتر باشد. در صورت نبودن "مكبر"، امام جماعت یا شخص دیگری می تواند با بلند گفتن اذكار نماز، دیگران را مطلع سازد
منبع: تبیان ، http://www.rasekhoon.net